Alles over hypotheken

Alles over hypotheken

Als je een nieuw huis koopt, sluit je ook een hypotheek af. Huizen zijn erg duur, dus de kans dat jij in één keer je huis kunt betalen is erg klein. Toch kan je je huis kopen door middel van een hypothecaire lening af te sluiten. Dit is een lening met een lange looptijd, waarmee je jouw huis kunt aflossen van de hypotheker. Je hebt verschillende soorten hypotheken en hoe hoog jouw hypotheek is hang ook af van jouw salaris en dat van je partner, als je samen een huis koopt. Als je graag wilt weten hoe hoog jouw hypotheek kan zijn, kan je bijvoorbeeld eens kijken bij de hypotheekwinkel

Maandelijks hetzelfde bedrag betalen

Veel starters sluiten een annuïteitenhypotheek af. In vergelijking met de lineaire hypotheek is dit voornamelijk in het begin goedkoper. Fijn voor starters, omdat je nog niet zo veel spaargeld hebt als je net begint met werken. De annuïteitenhypotheek los je maandelijks af. Het bedrag bestaat uit een aflossing en de rente over de lening. Naar verhouding neemt de rente af, omdat de lening steeds kleiner wordt, maar de aflossing wordt hoger. Zo blijf je maandelijks hetzelfde bedrag betalen, alleen is de verhouding tussen de rente en aflossing anders. Aan het begin van de looptijd van de hypotheek betaal je dus maandelijks net zo veel als een aantal jaar later. 

Hoog beginnen en laag eindigen

Mensen die al wat langer werken en al wat meer spaargeld hebben, kiezen vaak eerder voor een lineaire hypotheek. Dit komt, omdat ze nu genoeg geld hebben om de hoge maandelijkse lasten te dragen, maar later minder te besteden hebben als ze met pensioen zijn. Bij een lineaire hypotheek, betaal je namelijk per maand hetzelfde bedrag aan aflossingen, maar de rente wordt lager. Dit betekent dat je in het begin van de looptijd erg hoge maandelijkse lasten hebt, maar deze met de maand zullen afnemen. Zo betaal je de laatste jaren van de hypotheek erg weinig, maar zal je in het begin van de looptijd flink moeten dokken.