De beregeningspomp, alles dat je moet weten!

De beregeningspomp, alles dat je moet weten!

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar je hebt er vast wel eens eentje gezien, een beregeningspomp. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Soms zie je een mega grote beregeningspomp op een stuk land sproeien. Zo’n grote beregeningssproeier lijkt vaak op een kanon waar zo een kogel uit kan komen. Maar je hebt ook beregening sproeiers die juist heel klein zijn. Bijvoorbeeld in een tuin van iemand heb je vaak kleine kopjes die de grond uit komen wanneer ze gaan sproeien. Ze zijn er dus in allerlei maten en varianten, maar wat doet een beregeningssysteem?

Ook aan de andere kant van de wereld houd jij je gras groen

De naam van een beregeningssproeier zegt het eigenlijk al. Het helpt het land aan water komen, wanneer er te weinig regen valt. Er moet dan worden bij gesproeid zodat het land niet uitdroogt en dat is dus wat een beregeningssproeier doet. Het voordeel van een beregeningssproeier is dat je deze op afstand kan bedienen wanneer je ze hebt aangesloten op het net. Dat houdt in dat wanneer je bijvoorbeeld niet thuis bent, maar het wordt wel een hele droge dag, je de sproeiers zo omhoog kan halen en het land kan beregenen.

Je kunt het water overal vandaan halen

Een ander voordeel van een beregeningssproeier is dat je de pomp niet perse hoeft aan te sluiten op een waterleiding zoals een kraan. Vaak moet dit met een normale sproeier wel, die maak je bijvoorbeeld vast aan de waterkraan die buiten hangt of zelfs soms gewoon binnen aan de kraan waar je ook je water uithaalt. De beregeningspomp haalt water uit een bron. Dit kan bijvoorbeeld ook een plas, meer of rivier zijn. Het pompt dan water omhoog wat ervoor zorgt dat er druk ontstaan en daardoor kan een sproeier sproeien. De beregeningspomp drukt namelijk letterlijk het water uit de pomp. Zo zorg je er dus voor dat je gras ook mooi groen blijft in de warme zomermaanden, wie wil dat nou niet?