De verschillende houtboren

De verschillende houtboren

Dat zal u beslist nog niet meevallen. U denkt even in hout te boren en dat met een simpele boor op te lossen. Vergeet dat echter maar snel. Houtboren is een vak apart en vraagt om het gebruik van alleen de beste houtboren. Welke houtboren geschikt zijn voor uw klus hangt sterk af van het hout dat u wilt boren, om maar eens iets te noemen. Uiteindelijk kunt u prima in hout boren, mits u maar gebruik maakt van het beste materiaal en u de verschillende houtsoorten een beetje kent.

Welk hout en de diepte van boren

Hoe diep wilt u boren en in welk hout wilt u gaan boren. Het zijn zomaar twee vragen die echter essentieel zijn voor de houtboren die beschikbaar zijn. Er zijn speciale houtboren voor zacht hout, MDF vurenhout, balken en plaatwerk. Het boren in zacht hout is daadwerkelijk ook lichter dan wanneer u gaat boren in hardhout. Dit maakt dat u voor het boren van genoemde houtsoorten niet meteen de meest krachtige boren voorhanden hoeft te hebben. Zachter hout laat zich al snel goed boren.

De machinale houtboren worden het vaakst gebruikt

Kijken we naar het aanbod houtboren, dan onderscheiden we de machinale houtboor, de speed houtboor en de slangenboren. De machinale boren zijn uitermate geschikt voor het laten we zeggen normale boorwerk. De machinale boren worden dan ook het meest gebruikt en zijn prima geschikt voor zo goed als alle voorkomende soorten zachthout. De speed houtboren blijken ideaal – de naam zegt het al- om snel gaten te boren in zo goed als elke houtsoort. Dat doen ze bij een zeer hoog toerental. Speedboren hebben een quick lock aansluiting. Dit voorkomt slippen in de boorkop. Voordeel van de speed houtboren is verder dat ze snel aan te sluiten zijn in de boormachine.

Van 3 tot wel 30 millimeter en gewoon op de accuboormachine

Dan zijn er nog de boren die we slangenboren noemen. Ander woord is ook wel balkenboren. Deze boren vallen op door een zeer grove spiraal, een spiraal die meteen ook veel boorsel afvoert. De slangenboor gebruikt u met name voor de wat grovere werkzaamheden en het doorboren van vurenhouten balken. Voor het boren in hout kunt u verder nog een beroep doen op een verzinkboor en een centreerboor. Dit komt in de dagelijkse praktijk echter niet heel erg veel voor. Voor huis-tuin-en-keuken boor werkzaamheden gebruikt u met name de machinale houtboor. Deze boren hebt u van 3 millimeter, maar ook van 30 millimeter. Het is als u vaker gaat boren verstandig om een setje met boren in huis te hebben. Deze boren plaatst u overigens gewoon op de accuboormachine.

Door het centreerpunt kan eigenlijk niets misgaan

Er zijn wat betreft de machinale boren nog weer uitzonderlijke lengtes beschikbaar, zoals die van 25 centimeter. In het algemeen hebben deze boren de beschikking over een centreerpunt. Zo weet u als u gaat boren steeds precies waar u aan moet zetten en kan er eigenlijk helemaal niets misgaan. Als u maar weet welk hout u boort en hoe diep u wilt boren. Voor meer informatie en een breed assortiment kunt u terecht op Boorkopen.nl.