Hoe maak je je eigen tafels van hout?

Hoe maak je je eigen tafels van hout?

Een tafel kan een enorm statement piece zijn in jouw kamer. Helaas weten de verkopers van tafels dit ook en daarom kan het zomaar zijn dat aan de tafel van je dromen in een keer een mega prijskaartje hangt. Een goede oplossing hiervoor is het zelf maken van een tafel. Een houten tafel is hierbij het makkelijkst om te beginnen. Je kunt kiezen voor verschillende soorten tafels denk bijvoorbeeld aan eettafels of salontafels. Ik ga je hier in uitleggen hoe je precies zo een houten tafel zelf kan maken. Houdt bijvoorbeeld rekening met het type hout wat je gaat gebruiken en het type tafel wat je wilt maken. Lees snel verder!

Hoezo zelfmaken?

Een tafel zelfmaken klinkt misschien minder voor de hand liggend dan je in eerste instantie denkt. Waarschijnlijk stel je je voor dat het vooraf veel gedoe is, je allemaal dure spullen nodig hebt en je dit nooit zelf kan doen. Wat als ik je vertel dat dit helemaal niet het geval is en je met een aantal simpele tips binnen de kortste keren een eigen tafel hebt gefabriceerd tegen een fractie van de kosten van een soortgelijke tafel bij een meubelgigant. Het besluiten om daadwerkelijk een eigen houten tafel te gaan maken is een stap dat weet ik ook, maar als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt en aan de slag gaat kan het zomaar zijn dat je hier je nieuwe hobby hebt gevonden. 

Kies je type tafel

Allereerst is het van groot belang dat je het type tafel gaat uitkiezen. Je denkt misschien meteen aan een mooie eettafel maar uit de praktijk is gebleken dat dit niet altijd de beste tafel is om mee te beginnen. Je werkt met erg grote stukken hout waardoor het veel plek opeist. Zeker als dit je eerste tafel is kun je misschien beter beginnen met iets als een bijzettafel of een salontafel. Deze zijn kleiner van formaat en daardoor makkelijker te maken met minder gereedschappen en opslagruimte. Als je relatief onervaren bent kun je ook beter kiezen voor bijvoorbeeld vurenhout aangezien dit makkelijker te bewerken is dan bijvoorbeeld eiken of beukenhout. 

Maak een goede tekening

Eigenlijk noemde we het ook al in de vorige stap. Maar nu gaan we daadwerkelijk een tekening maken van het door ons gekozen model tafel. Zorg ervoor dat je de afmetingen bedenkt die jij bij je tafel wilt hebben en deze dan ook in de tekening vermeld. Ook zijn dingen als de verbindingen tussen de stukken hout erg belangrijk om mee te nemen in je tekening. Denk na over hoe je het hout aan elkaar bevestigd en teken deze verbindingen dus ook in je ontwerp. Nadat je eerste tekening af is kan het prettig zijn om ook alle losse houten onderdelen te tekenen en te bedenken wat je precies allemaal nodig hebt aan hout.

Verzamel benodigdheden

Nu de tekening af is, is het tijd om alles te verzamelen voor we aan de bouw kunnen beginnen. Zorg dus voor een zaag, hamer, spijkers/houtlijm en overig gereedschap en benodigdheden. Controleer alles op compleetheid, want er is niks zo vervelend als een ritje naar de bouwmarkt zodra je eenmaal begonnen bent met het bouwen.

Begin de bouw

Nu rest ons nog een stap. Het bouwen van de tafel. Zorg ervoor dat je alles netjes volgens je zelfgemaakte tekening in elkaar zet en vergeet niet om tijd te nemen om eventueel gelijmde onderdelen te laten drogen. Veel plezier met je zelfgemaakte houten tafel!