Vloerverwarming op houten vloer en de rol van eikenhout

Vloerverwarming op houten vloer en de rol van eikenhout

Vloerverwarming heeft een aantal nadrukkelijke voordelen. Als grootste nadeel wordt de investering genoemd. Het laten aanleggen van vloerverwarming is nogal een investering namelijk. Ook over vloerverwarming op houten vloer is wel het een en ander te zeggen.

Eikenhout is nog het meest geschikt voor vloerverwarming op houten vloer

Laten we eens met dat laatste beginnen. In de basis leent hout zich niet voor vloerverwarming. Omdat hout een natuurproduct is en hout gaat werken door vocht en warmte, gaat het rendement van de vloerverwarming omlaag. En vaak is dat nou precies de reden dat mensen kiezen voor vloerverwarming op houten vloer; men hoopt fors te kunnen besparen op de energierekening.

Als we kijken naar de opties van vloerverwarming op houten vloer, dan blijkt van de houtsoorten eiken nog het meest geschikt, dat geldt minder voor beuken en jatoba bijvoorbeeld. Eiken kan dus wel, mits dit maar niet te dik en te breed is. Ook de ondervloer speelt een belangrijke rol bij vloerverwarming op houten vloer.

De ondervloer moet aan een aantal voorwaarden voldoen

Bij het aanleggen van vloerverwarming en de folie moet je eerst zorgen dat de ondervloer aan de gestelde eisen voldoet. In dat kader zijn twee zaken erg belangrijk. Zo dient de ondervloer glad en schoon te zijn en dient de folie geschikt te zijn voor alle type ondervloeren, dus ook voor hout. Het wordt wel steeds gemakkelijker om vloerverwarming op houten vloer aan te laten leggen. Wat dat betreft is vloerverwarming nog steeds volop in ontwikkeling.

Kies voor vloerverwarming vanwege een lagere energierekening

Zoals gesteld kiezen de meeste mensen voor vloerverwarming op de houten vloer en op andere vloertypen vanwege de energiebesparing die tot stand kan komen. Met vloerverwarming kan wel tot twintig procent op de maandelijkse energienota bespaard worden. Vloerverwarming staat ook al voor een meer geleidelijke spreiding van warmte. In de koude wintermaanden is het helemaal heerlijk als je voeten meteen opgewarmd zijn. Dan voelt de rest van je lichaam vaak ook meteen warmer aan. Met vloerverwarming op houten vloer heb je vele minder hinder van trek en tocht en is eveneens sprake van een meer hygiƫnische manier van verwarmen.

Verschil tussen 90 graden Celsius en 40 graden Celsius

Heb je radiatoren, dan moet de CV-ketel het water opwarmen tot 90 graden. Voor vloerverwarming geldt een maximum van 40 graden. Dat maakt nogal wat verschil en verklaart ook de lagere energierekening. Met vloerverwarming op de houten vloer heb je geen radiatoren in je woonruimte en heb je dus meteen meer ruimte voor de meubels. Je richt je huis dan echt zo in als je in je hoofd had.

Voordelen zijn groter dan de nadelen van vloerverwarming

En zo zijn er meer voordelen die pleiten voor het laten aanleggen van een vloerverwarming. Nadelen? Dat is de aanschafprijs. Die verdien je echter terug vanwege de lagere maandelijkse energiekosten. Ook als er problemen met de verwarming zijn, is het wat lastiger op te lossen. De voordelen van vloerverwarming zijn echter veel groter dan de nadelen.

Wil je nog wat meer informatie? Kijk dan eens op https://vloerenraamdecor.nl/.