Wat heb je nodig voor je interieur?

Wat heb je nodig voor je interieur?

Je interieur speelt een grote rol in je hele leven. Het is dan ook niet iets wat je in een keer goed kan doen. Ook zal je niet snel je interieur af hebben aangezien er altijd dingen niet meer in je smaak vallen of je eventueel nieuwe items erbij krijgt. Wat ik hier eigenlijk zeg is dus dat je interieur dus met je meegroeit. Denk bijvoorbeeld aan de babykamer die een aantal jaar later ineens een tienerkamer is. Zo kun je ook je bank vervangen door sta op stoelen waardoor je langer kan blijven genieten van je eigen woonkamer. Blijf je interieur dus altijd up to date houden.

Maak onderscheid in ruimtes

Verschillende ruimtes (en hun functionaliteit) vragen om een verschillend interieur, je wilt immers geen bank in je keuken hebben staan een een koelkast in de badkamer is ook niet perse het meest ideale. Zorg er dus voor dat je duidelijk onderscheid maakt in waarvoor je een ruimte gebruikt en de inrichting die hierbij hoort. Zo wil je in je woonkamer graag een stastoel die ervoor zorgt dat je makkelijk kunt opstaan en wil je in de keuken graag een fijne eethoek waar je met je gezin kunt genieten van een maaltijd.

Functionaliteit

Zoals we hiervoor al besproken hebben is het onderscheid tussen een keuken en een woonkamer dus belangrijk. Maar we moeten niet vergeten dat de functionaliteit van een ruimte eigenlijk nog verder voorop staat. Je moet er namelijk voor zorgen dat het interieur ervoor zorgt dat je een ruimte kunt gebruiken waarvoor je deze bedacht hebt. Dus een bank in de woonkamer en een eettafel in de eetkamer. Dit lijkt misschien voor de hand liggend maar in de praktijk wordt dit nog wel eens vergeten. Mensen zijn namelijk geneigd om bij interieur de voornamelijke focus te leggen op esthetiek. Dit is natuurlijk belangrijk tot op zekere hoogte maar belangrijk is dat dit het doel niet voorbij schiet.

Gebruik licht

Verschillende lichtbronnen zorgen voor verschillende gevoelens die je bij een ruimte hebt. Denk maar aan het dineren bij kaarslicht dit wordt gezien als het meest romantische wat er is. Dit is dus absoluut iets om mee te nemen bij het ontwerpen van je eigen interieur. Zorg ervoor dat je in iedere ruimte verschillende lichtbronnen hebt die je het liefst ook nog kunt aanpassen in sterkte en misschien zelfs in kleur. Op deze manier kun je een heel ander gevoel meegeven aan exact dezelfde ruimte met een druk op het lichtknopje. Voorbeelden hiervan zijn zowel directe als indirecte verlichting. Denk bijvoorbeeld aan spotjes die op de muur gericht zijn  maar ook aan een leeslampje naast de bank als je hier graag een boek leest.

De details maken de ruimte

Het zit hem in de kleine dingen. Dit is een uitspraak waar je misschien niet meteen aan denkt bij een interieur. Toch is dit absoluut van toepassing op je interieur. Het zijn namelijk de kleine dingen zoals bijvoorbeeld een plant of klein beeldje dat er voor zorgt dat een ruimte daadwerkelijk een gevoel krijgt. Zo maken kleine items dus een groot verschil in je interieur.